TÉRKÖR Konferenciára és Workshopra – 2012. május 2.

Az egynapos műhelynap alapvető célja, hogy a konferencián, a workshopon és a kiállításon résztvevő látogatók figyelmét a fővárosi közterekre, és azoknak a város szempontjából meghatározó „közösségi találkozóhely” szerepére irányítsuk. A rendezvény az Urbitális majális rendezvényeként egy szemlélet és közvélemény formáló párbeszéd teret kíván létrehozni annak érdekében, hogy a város lakói, használói és a különböző szakterületek képviselői, újragondolják a városi közterekben rejlő, a fizikai környezeten túlmutató lehetőségeket.

Vállaljuk, hogy a közterek fejlesztésének és sikeres, valódi közösségi terekké válásának egyik kulcsa a közösségi, vagy részvételi alapú tervezés alkalmazása. A közterek a közhelyei, az a terep, ahol a közösség és a város élete zajlik, és hiszünk abban, hogy a helyi közösség, a terek szakértőjének tudása elengedhetetlen a közterek újragondolásában. Egy tér élete, hosszú távon akkor lesz sikeres, ha a tér, vagy utca menedzsmentje az érintett csoportok részvételével zajlik, vagyis a helyi boltosok, lakók, civilek és intézmények közösen, összefogva, együtt alakítják egy tér életét. A műhelynap is ezt a közösségi szemléletű üzenetet hordozza.
A rendezvény egy fórumot szolgáltat a példaértékű fővárosi és nemzetközi civil, vagy intézményi közösségi kezdeményezések, tér és utcamenedzsment összefogások bemutatatására, ugyanakkor a hangsúly a párbeszédre, a közös műhelymunkára, gondolkozásra és egy interaktív tudásmegosztásra helyeződik.

Célcsoport

A konferenciára, workshopra, és kiállításra a városhoz kapcsolódó nyitott gondolkozók, érdeklődők, városlakók és különböző az urbánus térhez kapcsolódó szakágak, úgymint idegenforgalom, turizmus, építészet, várostervezés, kereskedelem, kreatív ipar, társadalomtudomány, civil szervezetek, utcamenedzsment szervezetek, önszerveződő szomszédsági csoportok, egyetemi műhelyek képviselőit várjuk. A műhelynap keretében, ennek a sokféle szereplőnek a témában alkotott tudás megosztására és tudáscseréjére szeretnénk egy közös fórumot teremteni.

A programról

Az Urbitális Majális rendezvénysorozat keretében megvalósuló Térkör Műhelynapján minden a különböző tematikus utcákról, terekről és azokról a szereplőkről szól majd, akik a közterek fejlesztésében érintettek. Hogy kik tartoznak az érintettek körébe? A hagyományos mérnöki szemléletmód szerint kizárólag a tervezők, a szervezők azonban ezzel az eseménnyel tágítják a kört, hiszen ugyanolyan fontosnak tartják, hogy az elkötelezett városlakók, civilek, művészek, a helyi kereskedők, a gazdasági és turisztikai szegmens képviselői és az intézmények közösen alakítsák a közterek, a közösségi élet ezen meghatározó színtereinek életét és működését.
A délelőtti ElőTér konferencián és a párhuzamosan futó KiállítóTérben hazai és külföldi jó példák, utcamenedzsment és szomszédsági összefogások mutatkoznak be. A jelentkezőkkel közösen egy interaktív, új workshop módszer segítségével pedig a délután folyamán hosszú távú, együttműködésen alapuló megoldásokat keresve gondolják át egy kisorsolt budapesti köztér/ utca jövőjét.

A konferencián és workshopon a részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött!

Regisztráció: ann.demeter@gmail.com


Részletes program: www.urbitalis.hu/hu/program_reszletes/433

Részletek a workshop módszerről: terkormuhely.blog.hu/

2012-04-26