A REevolutio Consulting fókuszában ismét a rendezvények

AZ ELKÉPZELÉS…

Social Urban Development – Közösségi településfejlesztés

A REevolutio Consulting 2007 őszén megalkotta a közösségi településfejlesztés ideáját, mint a komplex stratégiai városfejlesztés és integrált település-kommunikáció előremutató és hatékony eszközét. Akkor még nem gondoltuk, hogy a XXI. század társadalmi, gazdasági, környezeti változásainak folyamataiból számunkra logikusan következő közösségi tervezés és fejlesztés koncepciója a világ fejlettebb részein a településfejlesztés meghatározó eszközévé válik 2011-re.

Az 5 évvel ezelőtt megalkotott modellünket akkor kevés fórumon tudtuk népszerűsíteni, hiszen a gazdasági világválság előtt az ingatlanfejlesztés és településfejlesztés középpontjában a rövid időn belül megtérülő beruházások, az olcsó banki hitelekből finanszírozható projektek és a gyors profitszerzés állt. A környezet-társadalom-kultúra pillérein álló közösségi modellek, valamint a fenntarthatóság akkoriban nem voltak fontos tényezők. Senki nem törődött azzal, hogy valójában mi a településfejlesztés célja és lényege. A természetes és épített környezet harmóniájának megteremtése mellett, a közösségek számára élhető és fenntartható élettér biztosítása akkoriban csupán elméleti szinten létezett, leginkább pr és marketing szólamok szintjén. A gondolkodást a lakóparkok, a plázák, az irodaházak és az ipari ingatlanok gyors fejlesztése és értékesítése uralta.

Az akkori gazdasági környezet, a nagy mennyiségben rendelkezésre álló hitelpénz pedig jóformán korlátlanul segítette a rövidtávon gondolkodó projekt befektetők és városfejlesztési, urbanisztikai szakmai ismeretekkel nem rendelkező ingatlanfejlesztők jobbára irreális és megalapozatlan, főként rövid távú és a pénzszerzésen alapuló elképzeléseinek megvalósulását. Céljaik eléréséhez az olcsó hitelt nyújtó bankokon, valamint néhány „segítőkész” önkormányzati alkalmazotton kívül nem volt szükségük senkire. A helyi vállalkozók, a lakosság és a civil szervezetek együttműködése és a hosszú távú fenntarthatóság irreleváns volt, hiszen a fejlesztők a céljukat mindig elérték. Az önkormányzatok pedig többnyire passzív szemlélői, szervilis kiszolgálói voltak e beruházásoknak.

2008 után azonban sok minden megváltozott. Eltűnt a piacról a hitel, az egykor magabiztos ingatlanfejlesztők és az őket kiszolgáló tanácsadók pedig a virtuális tőke hiányában sorra zárták be üzleteiket és hagyták el az országot. Az építkezések leálltak, az elkezdett fejlesztések félkész állapotban várják a csodát.

A korábban kizárólag a projekt befektetők hitelpénzeiből, vagy uniós pályázatokból fejlesztő települések koncepció és pénzügyi háttér (önrész) hiányában a kormányra, a bankokra és a nem létező befektetői piacra várnak. Az önkormányzatok mind eközben pedig a település finanszírozásának napi gondjaival küszködnek és intenzív költségcsökkentéssel, a működés „racionalizálásával” igyekeznek túlélni.

Szerencsére néhány megmaradt fejlesztő és pár önkormányzat, amelyek valódi hosszú távú stratégiával és saját tartalékokkal is rendelkeztek, átvészelték nagyobb veszteségek nélkül a válságot. Számukra nyújthat megoldást szakmai és üzleti elképzeléseik megvalósításához a REevolutio Consulting által kidolgozott közösségi településfejlesztés modellje és gyakorlata.


Cégünk 2009 óta sikeresen működteti a közösségi településfejlesztési modellt.


A KEZDEMÉNYEZÉS…

A 2007-ben megalkotott mottónk és szakmai elképzelésünk a válságot követő időszakra még aktuálisabbá vált: „Be The Urban Engine”, azaz „Legyél a városfejlesztés motorja!”

A REevolutio Consulting tevékenységével a hagyományos, megszokott megoldásoktól eltérő, formabontó és progresszív megoldásokat kíván megvalósítani a hazai urbanisztika, a településfejlesztés, valamint a városmarketing és EU projekt menedzsment és kommunikáció területén.

Azaz nem csupán egy új szemléletmódot szeretnénk a piacon elsőként meghonosítani, hanem a többi, hasonló területen működő céghez képest merőben más utakon haladva, hatékonyabb módszerekkel támogatjuk ügyfeleink és partnereink munkáját.


Ennek érdekében az IDÉNTŐL ÚJRA….

Ezen egykori célok és a misszió megvalósítását még intenzívebben kívánjuk folytatni idén: „Legyél a városfejlesztés motorja”, azaz találkozz-beszélgess-alkoss és részvételeddel segíts, hogy a településed olyan legyen, amilyenben élni és dolgozni szeretnél.

Kísérd figyelemmel városi tevékenységeinket, akcióinkat! Hamarosan új, innovatív gondolatokkal találkozhatsz!

2012-09-18