KultUnio Fesztivál: "Hola Barcelona" - nemzetközi kulturális & művészeti fesztivál

Helyszín: Budapest belváros (VI.-VII. kerület)
Dátum: 2013. május 25. - június 2.

Az esemény a KultUnio területén kerül megrendezésre azon céllal, hogy az 1 négyzetkilométeres belvárosi terület (a teljes VII. és a VI. kerület egy része) meglévő és átalakulóban lévő „lelkét” meg lehessen ismertetni a potenciális városhasználókkal, a kreatív célcsoport különböző szegmenseivel.

A rendezvény szervezői, így az esemény hátterét biztosító cégek, intézmények, szervezetek (köztük a Reevolutio Consulting) „kirakatba” szándékozzák helyezni a negyedet, és felhívni a köz figyelmét a térrész erősségeire, valamint a már megindult átalakítási, megújulási folyamatot reflektorfénybe állítani.

2013-ban a „Hola Barcelona” eseménye az Urbitális Majális (www.urbitalis.hu/hu/mi_az_urbitalis_majalis) programzáró-rendezvényeként május 25. és június 2. között kerül megrendezésre a Kultúnió színterein, a kitüntetett kulturális és közösségi helyszínein az a program, mely katalán / spanyol és magyar művészek („artisták”) részvételével kívánja megmutatni a kreativitásban és a tágan értelmezett kultúrában rejlő szellemi, imaginárius felhajtóerőt, melyet Barcelona használ és Budapest használhat.

Az elsősorban modern művészetetekre fókuszáló KultUnio fesztivál keretén belül egymással párhuzamosan több helyszínen és többfajta módon fognak zajlani a kortárs művészeti események.

A meghívott vendég, Barcelona! Úgy véljük, hogy a vendégként résztvevő Barcelonából érkező művészek, egyrészt hozzájárulhatnak azon értékek felszínrehozásához, amelyekre építhető a belváros jövője, másrészt a kísérőrendezvényeik mintával szolgálhatnak Budapest kreatív és élhetően vonzó várossá válásának folyamatához. A rendezvény programja a Barcelona és Budapest közötti párhuzam felvázolásán túl alkalmas színteret adni a két jeles város művészei közötti találkozásnak, és platformot teremteni a design és kreatív ipar területén az üzleti együttműködésekre is.

A hagyományt teremtő rendezvény elsődleges célja a város bohém negyedének (KultUnio) szellemi újratöltése és fizikai regenerációja.
Ebben az eseménymarketing programban, többrétű direkt és indirekt kommunikációba, egyrészt helyi intézmények és identitáshordozó és kulturális „helyek” valamint az üzenetet hordozó üzletek, boltok vesznek részt, másrészt kulturális és művészeti intézmények és szereplők, legyenek akár egyének vagy csoportok.
A program két hétvégé és egy munkahéten keresztül kínál programokat. A hétvégék jellemzően a nagyközönség számára is látványos eseményekre, akciókra, performanszokra alapozva a helyi design üzletek és intézmények bemutatkozásával , kvázi kiállításaikkal gazdagítja a látogatóprogramot.
A fesztivál 9 napja alatt a Barcelonából érkező designerek, építészek, belsőépítészek, illetve hazai kollégáik:
konferenciákon 
kiállításokon 
és közös performanszok,
zenei programok keretében mutatják be aktuális törekvéseiket, elképzeléseiket.

A kreatívok és művészek ünnepe lesz ez a pár nap, amikor hozzáférhetővé válik a divine, az „isteni”, azaz az alkotás szellemi, lelki dimenziója.

2013-02-23