Klauzál tér a történelem lenyomata

 A PESTI GETTÓ EMLÉKÉRE / 1944. november 29 – 1945. január 18. címmel rendhagyó kiállítás nyílik a Klauzál téren

A Klauzál téren rendhagyó építészeti-művészeti programmal emlékezünk meg a pesti gettóról, a Holokauszt áldozatairól. 
Hetven évvel ezelőtt zsidó emberek ezreit zárták a pesti gettóba. Az ott töltött két hónap tragikus eseményeinek, a háború végnapjaiban értelmetlenül el- és meghurcoltaknak, az áldozatoknak kíván emléket állítani a Klauzál téri kiállítás. 

A 2014. november 28-án 15:00h-kor nyíló és 29-től (a gettórendelet kibocsátásának évfordulóján) látogatható ideiglenes kiállítótér 2015. január 18-ig fogadja az érdeklődőket, minden nap 10-18 óráig.
A megvalósítás előtt álló ERZSÉBETVÁROSI ZSIDÓ HELYTÖRTÉNETI TÁR előzetes „hírnökeként”, a gettóra emlékeztető, annak emléket állító ideiglenes építményt helyezünk el a Klauzál téren. 
A komplex építészeti-művészeti installáció tervezője: BÁRSONY ISTVÁN, építész.

A Klauzál térből kiszakított zárt tér az építészeti szándék szerint, a Holokauszt tragikus helyszínét idézi meg. Az elkerített udvar falainak belső oldalán kronologikus rendben kísérhetjük nyomon a gettó kialakításának előzményeit, a gettóhoz kapcsolódó eseményeket, a felszabadítást és az áldozatok sorsát történelmi tablók és archív fotók segítségével.A magas falak mögött kialakított épületben pedig fiatal kortárs művészek elgondolkodásra ösztönző alkotásaikkal fejezik ki személyes viszonyukat a helyhez és a tragikus eseményekhez. 
A kiállítóhely gettóra emlékeztető kialakítása, a felhasznált rideg anyagok is a bezártság, a fájdalom érzetét keltik. A mai kor látogatóit emlékezteti arra, hogy a terület 1944-ben a város szövetéből kimetszett vesztőhely, gettó volt, ahol néhány hét alatt mintegy 70 ezer ember zsúfolódott össze és sok ezer itt hunyt el ártatlanul. 

A megemlékezés a HOLOKAUSZT EMLÉKÉV egyik kiemelkedő eseménye, mely DOMBI GÁBOR történész és JÁKI MONIKA (REevolutio Consulting) projektmenedzser szervezésében valósul meg. Erzsébetváros lakossága és Önkormányzata fontosnak tekinti, hogy a Klauzál téri projekt bemutassa a Csányi utcában - a közel jövőben - létesülő Erzsébetvárosi Zsidó Helytörténeti Tár ideáját, továbbá a gettó felállításához vezető út fokozatait, érzékeltetni kívánja a korszak feszült rettegését, s megmutatni milyen áldozatokkal járt a pusztítás. Maga a helyszín is szimbolikus: a Klauzál tér ideiglenes temető volt 1944-45 fordulóján. 
További információk a projekttel kapcsolatban>>>>>www.facebook.com/erzsitt

2014-11-10