Egy egyedülálló, és egyben hiánypótló kezdeményezés Budapest VII. kerületében!

Budapest VII. kerületének világszerte ismert „zsidó negyedében a régi házak, a zsinagógák, a belső udvarok idézik meg a hajdani itteni élet emlékeit, mindennapjait.
A mai Király utca, Wesselényi, Kazinczy, Rumbach, Síp, Holló utca lakói itt építették meg imaházaikat, rituális fürdőiket, s köré alakították ki otthonaikat. AXXI. századi utódok számára erkölcsi kötelesség tisztességgel bánni a dédszülők, ősök hagyatékával. Az utolsó pillanatban járunk!


A csupasz házak látványa kevés ahhoz, hogy képet kapjuk arról, hogy e környék kiépülése idején (1780-1914) miképpen éltek együtt, milyen körülmények között laktak e házakban lakóik. A zsinagógák, a kegytárgyak múzeumi tárlói mit sem szólnak arról, kik, miképp születtek, hogyan tanultak, dolgoztak, szerettek, éltek és haltak a rogyadozó falak között.
Törekvésünk a zsidó kultúra örökségeinek bemutatása, megmutatása. A zsidó vallásos közösség és asszimilálódott zsidó identitású városi polgárság hagyományait összegyűjteni a feladat, amely az újabb generációkra vár.
A Klauzál tér közelében megvalósuló Zsidó Helytörténeti Tár révén egy olyan – az egykoron itt élt helyi zsidó társadalmat bemutató - intézmény kerül létrehozása, amely a városrész lakónak életét tárja elénk, lakásaikat, üzleteiket, tárgyaikat, eszközeiket, a hagyományos és városi életmódot és a közös értékeket, valamint azok megőrzését.


A Zsidó Helytörténeti Tár nem vallástörténeti, egyházi, kegytárgygyűjtemény, hanem zsidó vallású (hagyományú) emberek mindennapi életének pillanatait, a feléledő zsidó kultúrát (gasztronómia, közösségi élet) és a városi életmódot idézi meg, és mint ilyen, egyedülálló nem csak Magyarországon, de az egész világon.

Továbbiak>>>>>reevolutioconsulting.hu/publikacio.php

2014-11-10