Bezárt a Klauzál téri gettókiállítás

Január 18-án a VII. kerületi Klauzál téren ünnepélyes megemlékezéssel zárta kapuit az Erzsébetvárosi Önkormányzat gettókiállítása. Ez a történeti és művészeti szabadtéri kiállítás volt az első, amely a gettó 1945. január 18-i felszabadulása óta emlékezett és emlékeztetett a zsidóüldözések erzsébetvárosi áldozataira és tragédiájára. A kiállítás azon a téren valósult meg, amely 1944-1945 fordulóján ezrek ideiglenes temetője volt.

 

1944. november 29-én jelent meg az a belügyminiszteri rendelet, amely a VII. kerületben kijelölt, kerítéssel körülvett gettóba kényszerítette Budapest még életben lévő zsidó lakosságának többségét. Az 1945. január 18-ig tartó, sok ezernyi halottat követelő, szenvedésekkel teli időszak terrorjának áldozataira emlékezett Erzsébetváros. A kiállítás elsődleges szándéka az volt, hogy alig, vagy még nem ismert fotókon, eddig még nem publikált dokumentumokon keresztül szembesítse a látogatókat Erzsébetváros történetének legsúlyosabb drámájával. A kifosztás, elhurcolás, megalázás hivatalos dokumentumai, a kínzások, halottak százainak, a tömegsírok képei megdöbbentő és felkavaró hatást gyakoroltak a látogatókra. A kiállítás további célja volt, hogy bemutassa kortárs fiatal művészek reflexióit a gettó és a hely történetére, hiszen az áldozatokról készült fotók jelentős része olyan helyeken készült, melyek napjainkban az életörömnek és a szórakozásnak nyújtanak teret. Az erzsébetvárosi Klauzál téren felállított kiállítást több ezren keresték fel az elmúlt két hónapban.

A kortárs művészeti kiállítás installációi közül közönségszavazással került kiválasztásra Rabóczky Judit szobrászművész Kemény Gyuri című alkotása, amely a későbbiekben megnyíló Erzsébetvárosi Zsidó Történeti Tárat fogja gazdagítani.

A kiállítás zárórendezvénye Gerendás Péter zeneszerző és Kardos Dániel gitárművész előadásával vette kezdetét. Dombi Gábor, a történeti kiállítás kurátora megemlékezett a gettó sok ezernyi halottjáról, a felszabadításáért vívott harc áldozatairól, a szovjet katonákról, s a gettó túlélésében, az embermentésben segítséget nyújtó semleges államok követségeinek munkatársairól. Felhívta a figyelmet arra, hogy minden újabb nemzedék tagjainak újra kell értelmeznie a saját és közössége múltját, azok fontos fordulópontjait. Minden szülőnek, nagyszülőnek újra és újra el kell mondania családja történetét utódainak, hogy a személyes történetek építsék a teljes társadalmi emlékezetet, ugyanis nem lehetséges a lezárt, véglegesített, kanonizált történelem megalkotása.

Vattamány Zsolt, Erzsébetváros polgármestere beszédében kiemelte, nem lehet számokban és adatokban mérni e tragédia súlyát, csakis egyéni sorsokban. Hangsúlyozta, hogy amikor a világban ismét egyre nagyobb teret nyer a vallási alapú gyűlöletkeltés, fontos, hogy szavakkal és tettekkel is kiálljunk egymás mellett, nem elég semlegesnek maradni. Erzsébetváros egész éves programsorozattal emlékezett meg a Holokauszt tragédiájáról, együttműködési megállapodások, színvonalas programok, kiadványok születtek 2014-ben. A polgármester hangsúlyozta, hogy a szemmel látható, kézzel fogható eredményeken túl jóval több az, ami az elmúlt évben történt Erzsébetvárosban. „Azáltal, hogy osztoztunk a fájdalomban, közelebb kerültünk egymáshoz. Az elmúlt év rávilágított arra, hogy valamennyien, akik itt élünk, nem csupán társadalmi, hanem lelki közösséget is alkotunk.”

A polgármester szavai után Kardos Péter főrabbi, erzsébetvárosi Holokauszt-túlélő emlékezett vissza a gettóban átéltekre, s imájának dala betöltötte a Klauzál teret. A meghatott és könnyeikkel küzdő résztvevők végül mécsesek gyújtásával emlékeztek a gettó áldozataira.

A rendezvényen megjelentek a második világháborúban résztvevő szövetséges, az embermentésben fontos szerepet játszó országok képviselői, illetve Izrael és Németország magas rangú diplomatái is.

A Holokauszt Emlékév 2014 folyamán Erzsébetváros önkormányzata együttműködési megállapodást kötött a Mazsihisszal, megkezdte az Erzsébetvárosi Zsidó Történeti Tár felállítását, tanulmányutat szervezett helyi pedagógusoknak Auschwitzba, részt vett a Csillagos Házak programban; Roma Holokauszt megemlékezést, Rejtő Jenő estet, zsidó közösségi klubot szervezett; megjelentette Lévai Jenő A pesti gettó című könyvét és végül felállította a gettó történetét bemutató, A pesti gettó emlékezete című kiállítást.

 

* * *


 

 

A pesti gettó emlékezete kiállítás megvalósítói

Kapcsolattartók:

BÁRSONY István, építész / kurátor

Elérhetőségek: +36303398471, info@istvanbarsony.com

DOMBI Gábor, ötletgazda / kurátor

Elérhetőségek: +36209544176, dombi.inforum@gmail.com

JÁKI Monika, városfejlesztő / főrendező

Elérhetőségek:+36209567105, jaki.monika@reevolutio.hu

 

Közreműködők:

ERVA Nonprofit Zrt.

Zsidó Erzsébetváros Klub

 

Szabadtéri installáció tervezője:

BÁRSONY István, okl. építészmérnök

 

A kiállítás főrendezője:

JÁKI Monika

 

Az installáció és a kiállítás kivitelezője:

Akció BTL Kft.

 

Támogatók:

Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala – Városrehabilitációs pályázat

Budapest Főváros VII. kerület Erzsébetváros Önkormányzata

Miniszterelnökség –„Magyar Holokauszt Emlékév – 2014” pályázat

 

A kiállítás megvalósításban közreműködő intézmények:

A Magyar Nyelvterületről Származó Zsidóság Emlékmúzeuma (Izrael), Budapesti Közlekedési Központ, Bundesarchiv (Németország), Centropa Alapítvány, Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budapest Gyűjtemény, Magyar Nemzeti Múzeum, Magyar Zsidó Levéltár, MTVA Sajtó- és Fotóarchívum, Nácizmus Üldözötteinek Országos Egyesülete, OSA Archívum, United States Holocaust Memorial Museum (USA), Zsidó Erzsébetváros Klub

 

Nagyon köszönjük: Balázs Bálint, Benda György, Bertalan Nóra, Botos János, Böröcz László, Czingel Szilvia, Féner Tamás, Frisch György, Hartai Zsuzsa, Heller Walter (Ausztria), Jalsovszky Katalin, Keleti Éva, Molnár Éva, Mink András, Sándor Tibor, Sebők László, Szemes Viktor, Szilágyi Erzsébet, Tamási Miklós, Varga László, Zsigmond Gábor segítségét

 

Erzsébetvárosi Zsidó Történeti Tár

Budapest, VII. kerület Csányi utca 5.

Építés: 2015.

Tervező: Dallmann Péter, DaArt Építész Iroda Kft.

Szakmai projektvezető és ötletgazda: Dombi Gábor

Program-koordinátor: Jáki Monika, REevolutio Consulting

Honlap: www.facebook.com/erzsitt

2015-01-19