VivArt! Fesztivál ’13

Kulturális fieszta, avagy a kreativitás ünnepe Budapest multikulturális negyedében.

Az Urbitális Majális rendezvénysorozat idei kiemelt programja is egyben, egy olyan vízió és ehhez kapcsolódó civil mozgalom, amely a VI. és VII. kerület, illetve általában Budapest lakói számára kívánja visszanyerni a belvárosi városrész örökségét, a történelmi területeket, a városi látképet, a városi életminőséget, a kerület szellemét, spiritualitását, és megteremteni a korszellem igényelte funkcionalitását és gazdasági prosperitását.

A Fesztivál május 25. és június 2. között kerül megrendezésre a belvárosi terület kitüntetett kulturális és közösségi helyszínein. A széles közönséget célzó program katalán / spanyol és magyar művészek meghívásával, azok aktív részvételével zajlik. A sevillai EDGE urbanista design elemekkel bővíti a fesztivál kínálatát, a Barcelona-ból érkező Galeria Paspartú mediterrán hangulatot hoz, a szintén barcelonai DrapArt a művészetben rejlő újrahasznosítást mutatja be, reciklált anyagok felhasználásával készült műveket állít ki. A Spanyolországból érkező művészek egyrészt hozzájárulhatnak azon értékek felszínre hozásához, amelyekre építhető a belváros jövője, másrészt a kísérőrendezvényeik mintával szolgálhatnak Budapest kreatív és élhetően vonzó várossá válásának folyamatához.

A rendezvény programja a Barcelona és Budapest közötti párhuzam felvázolásán túl alkalmas színteret adni a két jeles város művészei közötti találkozásnak, és platformot teremteni a design és kreatív ipar területén az üzleti együttműködésekre is, és megmutatja a kreativitásban és a tágan értelmezett kultúrában rejlő szellemi felhajtóerőt, amelyet Barcelona használ és példáján keresztül Budapest is használhat.

Az elsősorban modern művészetetekre fókuszáló fesztivál keretén belül egymással párhuzamosan több helyszínen és többfajta módon fognak zajlani a kortárs művészeti események. A zenei kínálatból kiemelkedik az Odett koncert a Gozsdu Manó Klubban, a francia Lapidem a Mika Tivadar Kultúrmulatóban, de a Doblo Bár és a Kertem is igényes zenei programoknak ad helyet. Számtalan kiállítás kínál vizuális feltöltődést, így a Printa Galéria a Rumbach Sebestyén utcában, a Casati Galériában Molnár Zsolt kiállítása, vagy a Münchenből érkező, különböző nemzetek ékszertervezői által kreált ötvösművészeti kiállítás. Több programot kínál párhuzamosan a Hegedű utcai Iskola Vendéglő és kultúrhely, ahol táncbemutatókon, brazil hangszerbemutatón és fiatal művészek vásárán kívül színes gyermekprogramok is látogathatóak egész nap június 1.-én szombaton. A világhírű magyar divattervezés is betekintést enged a kulisszák mögé, pop-up store kínálattal és divatbemutatókkal, amelynek az Elegant Design a szakmai partnere. Szó szerint igazi csemegének ígérkezik Lakatos Márk kulturális gasztro-show estéje május 29-31-én. A kultusz-programmá vált lakás-éttermek egyre népszerűbb rendezvényei nem kevés hírességet mozgattak már meg. A május végi estén a Két Szerecsen fölött spanyol ételkülönlegességeket fog főzni az ismert stylist. Hogy kik lesznek ezúttal a szerencsés kóstolók, az még titok!

Miért akarnak a főszervező, Urbanissimus Egyesület és a köré szerveződött szakértő és művészcsoportok fesztivállal ünnepelni egy leharcolt környezetet? Egészen egyszerűen, lehetőséget látnak abban, hogy nem kevesebbet mutassanak meg, minthogy ez az aggastyán, ez a fizikailag elaggott, elhasznált város-szövet nagyszerű jövő, alapvető átalakulás, metamorfózis előtt áll!

Cél a kreatív (művészeti, kulturális) közeg, a kreatív város megálmodása és megalkotása szabad és ötletgazdag, kezdeményező formában, a kulturális iparban részt vállaló szereplők és várostervezők által. A VivArt! Fesztivál keretében felvillanhatnak azok a potenciálok, amelyekkel a körzet rendelkezik. A sokrétű és összetett heterogén programsorozat 9 napon keresztül előadásokkal, prezentációkkal és klub, bár és konferencia- (műhely) beszélgetésekkel, városi zenével, kiállításokkal, installációkkal, számos workshop és performansz segítségével, in situ alkotásokkal, „falfirkákkal”, tűzfal és más művészeti, várossétákkal, és utcabállal kíván egy hagyományteremtő fesztivál keretében rámutatni, hogy milyen szorosan összefonódik itt a múlt és a jövő. Az esemény támogatója a REevolutio Consulting.

Továbbá>>>>>reevolutioconsulting.hu/publikacio.php

 

2013-05-03